Geothermische warmtepompen: gratis warmte uit de bodem

Is een bodem/water-warmtepomp geschikt voor uw woning?

Hoe werkt een geothermische warmtepomp?

De geothermische warmtepomp, ook bodem/water-warmtepomp of brine/water-warmtepomp genoemd, gebruikt geothermische energie voor uw verwarming. Ze haalt deze warmte-energie uit de aarde via geothermische boringen of een horizontaal captatienet.

De geothermische warmtepomp, met diepteboring of captatienet, warmt dan het verwarmingswater op dat naar de vloerverwarming, radiatoren of ventiloconvectoren gaat. In de zomer kan de warmtepomp met diepteboring ook het omgekeerde doen: de koelte uit de aarde naar het verwarmingssysteem sturen, om uw woning af te koelen.

Waarom kiezen voor een geothermische warmtepomp?

Twijfelt u tussen een bodem/water-warmtepomp en een lucht/water-warmtepomp? We zetten graag de warmtepomp op geothermische energie haar voordelen en nadelen voor u op een rijtje, om u te helpen bij uw keuze.

 

Voordelen van de geothermische warmtepomp

  • De bodem/water-warmtepomp wordt binnen opgesteld, het is een warmtepomp zonder buitenunit
  • Geothermische verwarming verbruikt minder dan een verwarming met een lucht/water-warmtepomp.
  • Het is een warmtepomp zonder actieve koeling: de bodem/water-warmtepomp koelt passief, wat nauwelijks energie verbruikt.
  • Geothermische warmtepompen hebben meestal een langere levensduur dan lucht/water-warmtepompen, omdat zij minder hard moeten werken in de winter. Dan is de temperatuur in de aarde immers veel hoger dan in de lucht.

 

Nadelen van de geothermische warmtepomp

  • De geothermische warmtepomp prijs ligt hoger dan die van een lucht/water-warmtepomp, door de boringen of grondwerken.
  • Er zijn geothermische boringen nodig of grondwerken voor het captatienet. Hierdoor wordt de bodem/water-warmtepomp minder vaak geplaatst in bestaande woningen.
  • Met een warmtepomp met horizontaal captatienet is koeling niet mogelijk. Dit ligt immers zo ondiep dat de aarde errond in de zomer teveel opgewarmd is om koelte af te geven.

 

TIP

Laat zeker een gedetailleerde warmteverliesberekening maken van uw woning, om te bepalen welk vermogen uw warmtepomp moet hebben. Een geothermische warmtepomp met een hoger vermogen kost u immers algauw wat meer. Uw Stiebel Eltron warmtepompinstallateur berekent met plezier het correcte vermogen van uw warmtepomp. Hoe diep boren is een vraag die uw installateur zal bekijken samen met de boorfirma, die alles weet van de geothermische boringen. Het captatienet van uw warmtepomp komt meestal op ongeveer 1 meter diepte.