Lucht/water-warmtepomp voor uw woning

Waarom kiezen voor een lucht/water-warmtepomp?

Lucht/water-warmtepompen halen warmte uit de lucht, en geven deze af aan uw radiatoren of vloerverwarming, die werken op water. Lucht warmtepompen daarentegen (lucht/lucht) halen ook de warmte uit de lucht, maar zij geven deze af via een luchtverwarmingssysteem.

Lucht/water-warmtepompen halen warmte-energie uit de lucht tot bij vriestemperaturen van min twintig! Twijfelt u tussen een warmtepomp lucht/water of een bodem/water warmtepomp? We zetten graag de voor- en nadelen voor u op een rijtje, om u te helpen bij uw keuze.

 

Voordelen van de lucht/water-warmtepomp

 • Warmtepompen lucht/water kunnen buiten of binnen* opgesteld worden.
 • De kostprijs van een warmtepomp lucht/water is lager dan die van bodem/water-warmtepompen.
 • Het is een warmtepomp zonder boring, er zijn geen grondwerken nodig.
 • De lucht/water-warmtepomp werking kan omgedraaid worden, voor koeling van uw woning in de zomer. Als u geen koeling nodig hebt, kan u ook kiezen voor een warmtepomp zonder actieve koeling.
 • Geschikt voor nieuwbouw en renovatie

* lucht/water-warmtepomp zonder buitenunit, zoals de WPL IKCS classic of zoals in de LWZ

 

Nadelen van de lucht/water-warmtepomp

 • Het verbruik van een warmtepomp lucht/water voor verwarming is hoger dan bij de warmtepomp bodem/water.
  Het verschil in de warmtepomp lucht/water prijs tegenover de geothermische warmtepomp, zal dus op lange termijn opgeheven worden door het verschil in energiekosten. Hoe groter de woning en dus de warmtevraag, hoe belangrijker dat verschil in energieverbruik zal zijn tussen warmtepompen lucht/water en bodem/water.
 • Lucht/water-warmtepompen kunnen uw woning enkel actief koelen.
  Dit betekent dat ook het verbruik van een warmtepomp lucht/water voor koeling hoger is dan bij de geothermische warmtepomp, die passief kan koelen. Dit moet u dus wanneer u uw woning wil koelen ook in het hoofd houden als nadeel tegenover de lagere prijs van de warmtepomp lucht/water.
 • De levensduur van de lucht/water-warmtepomp is doorgaans korter dan die van een geothermische warmtepomp, omdat ze harder moeten werken in de winter.

 

TIP

Laat zeker een gedetailleerde warmteverliesberekening maken van uw woning, om het juiste vermogen van uw lucht/water-warmtepomp te bepalen. Een hoger vermogen kost u immers algauw wat meer. Uw Stiebel Eltron warmtepompinstallateur weet precies hoe het vermogen van uw warmtepomp te berekenen.

De HPA-O 13 CS Premium: buiten opgestelde lucht/water-warmtepomp voor verwarming en koeling