Geothermie als kers op de taart van duurzaam verbouwen

Als een expert in duurzaam bouwen een woning renoveert, wordt het uiteraard een schoolvoorbeeld. De keuze voor een bodem/water-warmtepomp is dan vanzelfsprekend.

Laurens slaagde erin hun woning van 1959 volledig energieneutraal te maken.

Energieneutrale renovatie

Laurens Gysels, adviseur in duurzaam bouwen, speelde het klaar om een woning van het jaar 1959 volledig energieneutraal te maken! Dertig fotovoltaïsche zonnepanelen op het dak dekken de volledige energiebehoefte van zijn gezin.

Om dat te bereiken werd de warmtebehoefte tot een minimum beperkt, door het gebruik van drievoudig glas, lemen pleister, muurisolatie van houtwol, tussenmuren van kalkhennep en dakisolatie van papiervlokkencellulose.

Dankzij deze maatregelen werden de warmteverliezen van de woning minimaal. De vloerverwarming kan daardoor werken op een zeer lage temperatuur, van 23 à 24 °C.

Via de collectoren van het horizontaal captatienet gaat de warmte van de aarde naar de warmtepomp.

Geothermie met horizontaal captatienet

De zoektocht naar het meest energiezuinige verwarmingssysteem bracht Laurens bij een bodem/water-warmtepomp. Het grasoppervlak in de tuin was groot genoeg voor een horizontaal captatienet: een lussensysteem op ongeveer een meter diepte, dat de warmte uit de aarde haalt.

De keuze voor een WPF maakte Laurens omwille van het hoog rendement, de stille werking, de gekende Duitse degelijkheid en het mooi design.

Bewoner Laurens Gysels, adviseur duurzaam bouwen, en warmtepompinstallateur Maarten Vanneste bij de warmtepomp met het 300 liter boilervat.

Verrassend laag energieverbruik

Op papier behaalt de WPF 05 al een mooi rendement: een COP van 4,8 bij een bodemtemperatuur van 0 °C en een verwarmingstemperatuur van 35 °C. De werkelijkheid bleek nog mooier: het jaarrendement (SPF) voor de verwarming is 6. Dat betekent dat de warmtepomp met 1 kilowattuur elektriciteit en de gratis warmte uit de aarde, 6 kilowattuur warmte produceert voor de woning. De verwarming gebeurt dus met 5/6 gratis energie uit de bodem!  

Voor verwarming en warm water samen ligt het jaarlijks verbruik lager dan 2000 kWh. De inspanningen van Laurens op gebied van duurzame materialen en technieken worden dus rijkelijk beloond!