Moderne warmtepomptechnologie voor eeuwenoud lemen huisje

Het werd een uit de hand gelopen hobby voor de familie Dhont-Gillet, de eigenhandige restauratie van een eeuwenoud lemen huisje in Zoutleeuw. Een oplossing vinden voor de verwarming van hun buitengewoon weekendhuisje was niet evident. Een WPL Trend lucht/water-warmtepomp bracht de uitkomst.

Toen de eigenaars op zoek gingen naar een warmtepomp voor dit weinig geïsoleerd huisje, stuurden velen hen wandelen. Installatiebedrijf Elwa bood raad!

Atypisch voor een warmtepomp

Dit lemen huisje, gebouwd rond het jaar 1850, is een beschermd monument. Daardoor waren er een paar beperkingen bij de renovatie. De ramen met enkel glas moesten blijven. Kieren en spleten aan deuren en ramen bleven ook. De warmteverliezen zijn dus zeer hoog, en dat is in principe niet de beste situatie voor een warmtepomp. De familie moest dan ook een tijdje zoeken eer ze iemand vonden die hen wou helpen. Christophe Sergoigne van installatiebedrijf Elwa ging de uitdaging aan!

Samen met de houtkachel

Wanneer de familie in het huisje verblijft, is het voornamelijk de houtkachel die voor de verwarming zorgt. De taak van de warmtepomp is vooral om het huisje op temperatuur te houden wanneer de bewoners er niet zijn. Te lage temperaturen binnen zouden nefast zijn voor de staat van het gebouw.

Een moderne techniek zorgt voor de verwarming van dit eeuwenoud huisje: een inverter lucht/water-warmtepomp.

Criteria: betrouwbaar en stil

In de lucht/water-warmtepomp zit een elektrische noodverwarming, voor moest de warmtepomp in panne vallen. Zo zijn de eigenaars er helemaal gerust in dat de woning nooit onverwarmd is. Vlak naast het lemen huisje staat een andere woning. Daarom was ook de fluisterstille werking een belangrijk criterium bij de keuze voor de WPL Trend. Een laag energieverbruik, zelfs bij zeer lage buitentemperaturen, was natuurlijk ook een doorslaggevend argument.