"Bijna zo stil als onze diepvries"

Een veel gestelde vraag over een binnen opgestelde warmtepomp is: 'Maakt dat niet teveel lawaai?' Volgens de eigenaar van deze moderne strobaalwoning is hun warmtepomp bijna even stil als hun diepvries.

De woning van de toekomst heeft geen schouw.

De woning van de toekomst

De familie Jacob wilde een uiterst energiezuinige woning. Ze bouwden daarom een strobaalwoning met een compact, energiezuinig ontwerp. Voor de verwarming kozen ze voor een lucht/water-warmtepomp met vloer- en wandverwarming. De woning heeft dan ook geen schouw. Toen het dochtertje op tekeningen van haar klasgenootjes huizen met een schouw zag, vroeg ze thuis verwonderd waarom zij geen schouw hebben. “Wij zitten al in de toekomst!”, antwoordde mijnheer Jacob.

Vader Jacob, warmtepompinstallateur, plaatste het toestel in de woning.

Warmtepompprestaties buiten alle verwachtingen

De familie Jacob liet een LWZ 403 plaatsen in hun woning (vergelijkbaar met de huidige LWZ 404 SOL). In het toestel zit een lucht/water-warmtepomp, een ventilatiesysteem D en een boilervat. “Het is op zich wel een groot toestel, maar het is alles in één, echt heel compact”, zegt Joachim Jacob.

Deze LWZ neemt drie functies op zich: verwarming, warmwatervoorziening én ventilatie. Omdat deze verschillende technieken samen in één toestel zitten, kan de warmtepomp gebruik maken van de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht. Onder andere hierdoor verbruikt de warmtepomp erg weinig –nog minder dan de bewoners hadden verwacht!

Koeling op natuurlijke wijze, warm water van de zon

Hoewel er ook LWZ-toestellen met koelfunctie bestaan, koos de familie Jacob voor een natuurlijke koeling door een nachtschouw en een zonnewering uit planten. Voor de warmwaterbereiding is het boilervat van de LWZ aangesloten op de warmtepomp én op zonnecollectoren.

Zo gemakkelijk haal je de ventilatiefilters uit het toestel voor het onderhoud.

Eenvoudig in onderhoud

Naast het laag energieverbruik en de stille werking, heeft dit compact toestel nog een belangrijk voordeel. Het ventilatiesysteem is zeer eenvoudig in onderhoud. De filters, die een maandelijks onderhoud vragen, zijn heel gemakkelijk uit het toestel te halen.