Warmtepomp horizontaal captatienet

Captatienet warmtepomp

Wil u een bodem/water-warmtepomp installeren in uw woning en heeft u een grote beschikbare grondoppervlakte? Dan kunt u kiezen voor een zogenaamd captatienet in plaats van diepteboringen. Een captatienet is een soort van buizennetwerk dat in uw tuin ingegraven wordt, op een à anderhalve meter diepte. Boven het net mag geen bestrating of betegeling komen, anders dringt de warmte van de zon niet meer door in de bodem. Er mogen ook geen bomen of diepwortelende struiken boven geplant worden, anders is er een risico op beschadiging.

Warmtepomp: horizontaal captatienet

Uw warmtepomp staat dus in verbinding met een horizontaal captatienet. Door dit captatienet vloeit een mengsel van antivries en water. Dit mengsel wordt in de aardbodem opgewarmd en naar een centraal punt gestuurd waar de warmte opgevangen wordt door collectoren. Vanuit die collectoren gaat de warmte naar uw warmtepomp en zo geraakt ze in uw woning.

Grootte captatienet

De grootte van het horizontaal captatienet is afhankelijk van een aantal factoren. De vochtigheidsgraad en de samenstelling van de grond bijvoorbeeld. Maar ook het vermogen van de warmtepomp speelt een rol. Het is erg belangrijk dat de berekeningen voor de grootte van het captatienet correct gebeuren om zeker te zijn van een optimaal rendement. Zelfs als u de prijs van de plaatsing van het captatienet bij de aankoopprijs van de warmtepomp telt, komt u op lange termijn goedkoper uit dan wanneer u een klassieke verwarmingsinstallatie zou aankopen. Net omdat een warmtepomp met captatienet zo energiezuinig is, verdient de investering zichzelf binnen slechts enkele jaren al terug.

 

Wil u persoonlijk advies of een offerte op maat?