Hoe werkt een warmtepomp met koeling?

Een warmtepomp zorgt net als een klassieke stookketel voor verwarming en warm water. Maar een warmtepomp als koeling gebruiken, dat kan ook! We lichten u graag toe hoe dat in zijn werk gaat en wat de voordelen ervan zijn.

Koelen met een lucht/water-warmtepomp (actief koelen)

Een lucht/water-warmtepomp zal om te koelen gewoon omgekeerd werken: de warmte wordt uit de binnenlucht gehaald en naar buiten gestuurd. Net zoals bij een koelkast dus. Dit noemt men ‘actieve koeling’ -hiervoor werkt de warmtepomp net zo hard als voor verwarming.

Koelen met een bodem/water-warmtepomp (passief koelen)

Bij een bodem/water-warmtepomp wordt koelte diep uit de bodem gehaald, om het ‘verwarmingswater’ af te koelen. Een circulatiepomp stuurt dit koel water vervolgend door uw installatie. De warmtepomp zelf draait dus eigenlijk niet -vandaar de benaming ‘passieve koeling’.

Maar hoe komt de koelte dan in uw huis?

Dit kan op verschillende manieren:

  • Via de vloerverwarming: het koel water loopt door de leidingen in de vloer en zo verlaagt de kamertemperatuur een aantal graden, de koelte aan uw voeten geeft bovendien een fris gevoel.
  • Met een ventilo-convector: een ventilator blaast lucht omhoog over leidingen met koel water, om de ruimte af te koelen. Deze manier is interessant als er geen vloerverwarming is, bijvoorbeeld in de slaapkamer. (Wanneer het koud is, kan je trouwens met hetzelfde toestel de ruimte verwarmen.)

Wat zijn de voordelen?

Als u een warmtepomp voor koeling gebruikt, bekomt u een veel ‘zachtere’ manier van koelen dan met een airconditioning. Er wordt geen ijskoude lucht de kamer ingeblazen.

Een warmtepomp met koeling kost niet veel meer dan een zonder. De extra investering ligt lager dan die van een bijkomend airconditioningsysteem.

Je hebt geen extra toestellen nodig voor je koeling, binnen noch buiten. Alles gebeurt gewoon met hetzelfde systeem als je verwarming.

Passieve koeling met een bodem/water-warmtepomp heeft geen negatieve invloed op uw E-peil.

Nuttige tips

Als u actief gaat koelen met een lucht/water-warmtepomp, zorg dan voor zoveel mogelijk zonwering zodat de nood aan koeling beperkt blijft. Dit is voordelig voor uw energieverbruik en voor het E-peil van uw woning.

Als u wil koelen met uw warmtepomp, vermeld het van bij het begin aan uw warmtepompinstallateur. Er bestaan immers ook warmtepompen zonder actieve koeling.

Filmpje

Bekijk de video 'Hoe werkt een warmtepomp'