Warmtepomp voor verwarming en warm water

Kiezen voor een warmtepomp is een goede investering. De aankoopprijs is hoger dan bij een ‘klassieke’ stookketel, maar daar tegenover staan heel wat kostenbesparende en andere voordelen! De warmtepomp is dan ook de beste keuze op lange termijn. We sommen de vele voordelen graag voor u op.

1. Milieuvriendelijk

De warmtepomp stoot geen CO2 uit en als ze op groene stroom werkt, verwarmt u volledig CO2-neutraal, zonder gebruik van fossiele brandstof.

2. Laag energieverbruik dus lage stookkosten

Meer dan 75% van de energie die de warmtepomp nodig heeft voor uw verwarming, haalt ze uit de lucht of uit de bodem. De overige 25% is elektrische energie. Ze verbruikt dus driekwart minder energie dan een stookketel.

3. Weinig onderhoud

Een warmtepomp is zeer onderhoudsvriendelijk. Ze moet minder vaak onderhouden worden en het onderhoud is ook minder kostelijk, omdat er zelden onderdelen te vervangen zijn.

4. Een laag E-peil
Als u kiest voor een warmtepomp, verlaagt uw E-peil met heel wat punten: zo’n 15 à 30 punten naargelang de aard van de woning en het type warmtepomp. Zo krijgt u een mooie score in uw EPB-verslag en op uw energieprestatiecertificaat (EPC).

5. Geen schoorsteen(veger)
U moet geen schouw of schoorsteen voorzien in uw woning. En de jaarlijkse kost om ze te laten vegen, kan u ook van uw rekening schrappen.

6. Geen gasaansluiting, geen gas- of stookolietank

Nog een kostenbesparing! U moet geen dure gasaansluiting voorzien of geen kostelijke gas- of stookolietank aankopen (die ook nog eens plaats inneemt in uw tuin), en u moet ook geen enkele keuring betalen.

7. Onafhankelijk van de schommelende energieprijzen

Als u uw eigen elektriciteit opwekt via pv-panelen voor uw huishoudelijk verbruik en voor de werking van uw warmtepomp, dan is uw woning volledig energieneutraal! Stijgingen van de gas-, stookolie- of elektriciteitsprijzen hebben geen invloed meer op uw portemonnee…

8. Verwarming en koeling met één toestel

Inderdaad, uw warmtepomp verzorgt niet alleen uw centrale verwarming en warm water, maar ook koeling! Dat gebeurt via de vloerverwarming of ventiloconvectoren. Zo hebt u het hele jaar dezelfde aangename temperatuur in uw woning, zonder extra investering in een airconditioning.

 

Kortom, de vele voordelen van de warmtepomp wegen niet op tegen de beperkte nadelen van een warmtepomp.