Onze producten en EPB

Info en weetjes

Wordt actieve koeling bij lucht | water-warmtepompen (WPL AC) zwaar afgestraft in het EPB-verslag?

Het aantal strafpunten in EPB voor actieve koeling hangt af van het risico op oververhitting van de woning in de zomer. De invloed van actieve koeling in de EPB-software is dus afhankelijk van de oververhittingsmaatregelen die de bouwheer nam.

Bij een zeer groot of zeer klein risico op oververhitting wordt de warmtepomp met actieve koeling niet bestraft en kost de koelfunctie 0 punten. De EPB software houdt er immers rekening mee dat er in het eerste geval later een systeem voor actieve koeling zal bijkomen en dat bij laag risico de koeling niet of nauwelijks gebruikt zal worden.
Bij een gemiddeld risico kost de actieve koeling meestal maar 1 à 2 punten (afhankelijk van de oververhittingsindicator).

Aantonen van de verplichte SPF > 4 aan de hand van de stavingscertificaten


Het jaarrendement of de seizoens-COP, gekend als SPF (Seasonal Performance Factor), is het gemiddeld rendement van de warmtepomp over een volledig stookseizoen.

Een SPF hoger dan 4 is een voorwaarde om bij nieuwbouwwoningen in Vlaanderen in aanmerking te komen voor het minimum aandeel hernieuwbare energie.

De werkelijke SPF is niet te voorspellen, maar in de EPB-berekening wordt een schatting gemaakt op basis van enkele waarden. Aan de hand van deze waarden, die u vindt in de EPB-stavingscertificaten, kan u in de tool op de website van Bouw-Energie de geschatte SPF van onze warmtepompen al vooraf berekenen.

Alle bodem | water-warmtepompen en inverter lucht | water-warmtepompen van Stiebel Eltron halen volgens de EPB-berekening de verplichte minimum SPF van 4*. Hoe hoger de SPF, hoe meer E-peilpunten uw klanten winnen.

* bij een regime van 30/35