Een ideaal klimaat

Meer ruimte voor gezonde binnenlucht.

Klimaat: individueel welzijn verhoogt efficiëntie

Als mensen zich niet op hun gemak voelen in hun omgeving, kunnen hun prestaties met wel 50% afnemen. Het omgevingsklimaat heeft namelijk meer invloed op het comfort dan welke andere factor dan ook. Natuurlijk kunnen we ons aan bepaalde omstandigheden aanpassen. Maar er is duidelijk één gebied waarop ieder mens tot maximale prestaties in staat is - simpelweg omdat de omstandigheden buiten perfect zijn.

Er zijn hier een aantal bepalende factoren, zoals

  • Omgevingstemperatuur
  • Luchtvochtigheid
  • Buitenwand temperaturen
  • Luchtcirculatie
  • Zuiverheid van de lucht

Een aangenaam klimaat - het resultaat van gezonde binnenlucht

Maar wat beïnvloedt het klimaat precies?

Eerst en vooral is er natuurlijk het weer: zomerhitte, droge kou, hoge vochtigheid als het regent - de externe factoren zijn duidelijk.

Maar wij hebben ook een beslissende invloed: we ademen, koken, poetsen, douchen en sporten, dus we geven niet alleen voortdurend kooldioxide af aan de lucht, maar ook onaangename geuren, warmte en waterdamp. In een huishouden van drie personen komt bijvoorbeeld elke dag ongeveer 10 liter water vrij in de vorm van waterdamp. Naast vochtigheid hebben ook emissies van bouwmaterialen, meubels en vloeren een schadelijk effect. Veel deeltjes zweven in de lucht, meestal onzichtbaar. Wist u dat?

Het logische gevolg hiervan is dat, om de luchtkwaliteit constant te verbeteren, de lucht regelmatig ververst moet worden. Als dit niet gebeurt, neemt het zuurstofgehalte af en nemen tegelijkertijd het CO2-gehalte en de vervuiling toe. Het is bewezen dat een te hoge concentratie kooldioxide in de omgevingslucht verantwoordelijk is voor een gevoel van onbehagen en verminderde prestaties. En dat wil niemand.

Gezonde lucht in cijfers

Optimale luchtvochtigheid, aangename luchtcirculatie, aanbevolen luchtzuiverheid en welzijnstemperatuur: omgevingslucht voor welzijn bestaat uit een aantal modules. Hoe ziet gezonde lucht eruit? Bekijk de feiten.

  • Thuis ligt de optimale luchtvochtigheid tussen 40% en 50%. In verwarmde ruimtes mag de luchtvochtigheid niet lager zijn dan 30% en niet hoger dan 60%.
  • Om de luchtstroom in woonruimtes aangenaam te laten zijn, moet de snelheid tussen 0,1 en 0,15 m/s liggen. Bij de ingebruikname van een ventilatiesysteem is het daarom belangrijk om de luchtinlaat- en luchtuitlaatkleppen juist in te stellen.
  • Om u comfortabel te voelen, moet het CO2-niveau in de lucht zo laag mogelijk zijn. Afhankelijk van het seizoen bevat verse buitenlucht een basisniveau van ongeveer 300 tot 400 ppm.
  • De temperatuur thuis of in een flat moet tussen 19° en 23°C liggen.

Weggevoerd door de wind: Vermijd energieverlies bij het ventileren

Meer dan 50% van de verwarmingsenergie gaat verloren bij het ventileren via ramen

Inspireer een nieuwe wind in uw ventilatiegedrag. Goed ventileren betekent de radiatoren uitzetten en dan 4 keer vijf minuten lang luchten. Ja, zelfs als het buiten koud is. Meer dan 50% van de verwarmingsenergie gaat echter verloren door te ventileren via ramen. De energie ontsnapt letterlijk door het raam.

Bovendien kunnen veel mensen door hun baan niet zorgen voor regelmatige luchtverversing, omdat er niemand thuis is om ondertussen de ramen open te zetten. Het resultaat: een hoge luchtvochtigheid en het risico op schimmel. Schimmel is niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk. Het kan aandoeningen aan de luchtwegen en allergieën veroorzaken.

Ventilatiesystemen zijn een relatief eenvoudige manier om deze problemen aan te pakken. Ze zorgen automatisch voor frisse, schone lucht en bieden tegelijkertijd een groot potentieel voor energiebesparing. Ventilatietoestellen met warmteterugwinning zijn bijzonder efficiënt, omdat ze tot 90% van de warmte die uit de afgezogen lucht en de buitenlucht wordt teruggewonnen, gebruiken en weer vrijgeven. Het is een slimme zet die u ook geld bespaart.

Moderne ventilatiesystemen - meer dan alleen luchtverversing

Moderne ventilatiesystemen zorgen voor een gereguleerde luchtverversing zonder energie te verspillen. Afhankelijk van de unit kunnen ze ook worden gebruikt voor verwarming en warmwaterbereiding. Ventilatiesystemen van STIEBEL ELTRON combineren maximale energie-efficiëntie met minimaal warmteverlies.

De voordelen van moderne installaties:

  • Verbeterde luchtkwaliteit binnenshuis
  • Minder uitstoot van vervuilende stoffen
  • Verbeterd wooncomfort
  • Warmte die verloren gaat bij het ventileren via ramen blijft behouden
  • Energiezuinige ventilatie dankzij warmteterugwinning
  • Bescherm uw gebouwen en voorkom schimmelvorming
  • Voordelen voor mensen met een allergie

Ventilatiesystemen: verademing voor allergiepatiënten

Niezen, ademnood, tranende ogen, verstopte slijmvliezen - de symptomen van allergieën zijn ongelooflijk vermoeiend en kunnen ook heel onaangenaam worden. Waar veel van de getroffenen zich misschien niet eens bewust van zijn, is dat gecontroleerde ventilatie veel van deze problemen kan verlichten. Bovendien wordt het risico op schimmelvorming verminderd dankzij specifieke filters en is het mogelijk om het pollenniveau in huis met wel 95% te verlagen. Bovendien vermindert regelmatige luchtverversing de verspreiding van huisstofmijt, die vaak allergieën veroorzaakt.

Het maakt niet uit of u voor een gecentraliseerd of gedecentraliseerd ventilatiesysteem kiest. Het is de klasse van de gebruikte filters die doorslaggevend is. Over het algemeen hebben centrale ventilatiesystemen een hogere ventilatiecapaciteit en kunnen ze bijvoorbeeld met F7 filters worden gebruikt.

 

 

 

FAQ - Vragen en antwoorden over ventilatie

Geven ventilatiesystemen geluid door in huis?

Dit hangt uitsluitend af van de planning van het systeem. In dit geval mag er niet op de verkeerde plaats bespaard worden.

Als achtergrondgeluiddempingsapparaten doelgericht worden ontworpen en als bepaalde basisregels in acht worden genomen bij het ontwerpen van het leidingwerk, kan het achtergrondgeluid tot het gebruikelijke niveau worden teruggebracht.

Hoe wordt de ventilatiesysteem uitgeschakeld?

Haal de stekker van het systeem uit het stopcontact en verwijder de zekeringen uit de zekeringkast.

Waarom hoor ik 's nachts harde ventilatiegeluiden?

Als u harde geluiden vanuit de ventilatiesysteem hoort, stel het ventilatieprogramma dan in op de verminderde modus.

Mag ik de ramen nog steeds openzetten als ik een ventilatiesysteem gebruik?

Ja, de ramen kunnen open blijven staan. Buiten de verwarmingsperiode is dit geen probleem.

Als de verwarming echter in werking is, moet u er rekening mee houden dat de warmteverliezen niet te overzien zijn. De verwarmde oppervlakken kunnen extra warmteverliezen tot op zekere hoogte compenseren, maar niet onbeperkt. Daarom moeten ramen in de winter voorzichtig geopend worden.

Waarom heeft de ventilatie op niveau 1 onregelmatige onderbrekingen?

Als u onregelmatige onderbrekingen in de ventilatie op niveau 1 opmerkt, controleer dan het tijdprogramma. Controleer de ingestelde luchthoeveelheid voor niveau 1 (intermitterende werking met lage luchthoeveelheden).